Konceptkunst (slut 60érne - 70érne)
- Lene Østergaard
- 16. sep. 2015
- 2 min læsning
Vi startede timen ud med at få udleveret 4 forskellige slags kunst. Den ene var en beskrivelse om et rum, den anden var en formular til en papirsflyver, vi kunne folde, den tredje var en beskrivelse til spray painting på gulvet og den sidste var tre billeder af en kunstners værk: lort på dåse.
Derefter skulle vi analysere betydningen i billederne med kunstnerens lort på dåse. Hvilket vil sige, at vi skulle analysere indholdsmæssige elementer som symboler, motiv og tema, med henblik på at afkode, hvad det enkelte værk fortæller og hvordan samt med hvilken hensigt.
Vi kom på klassen med en konklusion, at kunstneren gør grin med os alle. Han kan sælge sit lort i en pris, der stemmer overens med, hvad guld koster (gram) – fordi han er kunstner. Fordi han er kendt (anerkendt) og derved mener folk, at det har værdi. Men på den anden side vil man måske synes, det var underligt, hvis det stod på hylden hjemme ved naboen, men ved at det står på kunstmuseum, accepterer vi at det er kunst.
Nu blev vi så præsenteret for kunstperioden – konceptkunst. Konceptkunst startede i slut-60érne og blev ved i start 70érne. Idéen i perioden var kunstværket, og tekst på vægge blev anvendt. Der var fokus på forholdet mellem:
- Værk og beskuer
- Værk og kunstinstitution
- Kunst og samfund
- Kunst og videnskab
Kunstnere måtte konstruere værker, og værkerne måtte fabrikeres, men behøvede ikke at blive bygget. Dermed blev manualen eller ideen bag til kunst.
Lawrence Weiner (1968):
” Hver er lige og i overensstemmelse med kunstnerens intentioner, vilkårene for værket bestemmes af modtageren ved modtagelsen.”
Praktisk opgave: Vi skulle selv lave et værk af Lawrence Weiner. Vi fik en manual, som Maja og jeg vi fulgte. Vores billede er det til venstre, mens to andre lavede billedet til højre ud fra akkurat samme manual.


Comments