top of page

Projekt - blues

  • Forfatters billede: Lene Østergaard
    Lene Østergaard
  • 24. feb. 2016
  • 3 min læsning

Blues

Farven blå findes i uendeligt mange nuancer med hver deres stemning. Den har uendeligt mange betydninger, som har ændret sig gennem tiden. Den er himmel og hav, den er Jomfru Marias himmelske kappe, den er humøret, når november bliver alt for lang.

Historisk set har farven blå ændret sig – ikke bare i betydningslaget, men i sin helt fysiske form. Pigmenter til farven er udvundet fra planter, dyr, mineraler eller skabt i laboratorier – alt sammen med indflydelse på nuancens temperatur og signalværdi.


UGE 8

Michael Kvium ’A Naked Eye on a Well Dressed Lie lll’

Først blev klassen præsenteret for årets afsluttende overordnede tema: Blues. Det satte straks tankerne i gang. Efter gennemgangen blev vi råddet til at lave en ugeplaner for at beholde overblikket, så det gjorde jeg. Det er skemaet ovenover. Efter udarbejdelsen af ugeplaner, gik jeg direkte videre til næste punkt: Find kunstner og værk.

Jeg brugte resten af timens lektion på at vælge mit værk, men kunstneren var et hurtigt og nemt valg. Jeg valgte værket ´A Naked Eye on a Well Dressed Lie III´af Michael Kvium. Kvium kunst og udtryksform har jeg altid fundet meget inspirerende.


Derhjemme begyndte jeg at tænke på idéer til mit eget værk med udgangspunkt i farven blå. Jeg ville gerne beholde balletdanseren, og det første jeg kom i tanke om, var Per Kjærgaards sang: Kære linedanser. Det fik mig til at tænke på, at de valg vi træffer i livet er som et net. Valg træffes, andre fravælges og nye valg opstår – det første mig til denne skitse.

Tryk på videoen nedenunder for at høre sangen.

UGE 9

Efter få dages grublen over min første balletdanser-idé erkendte jeg, at det ikke var den vinkel, jeg ønskede at udtrykke. Jeg ville en anden vej. Derfor gik jeg på kommunebiblioteket og lånte nogle bøger om Kvium og hans kunst.

Bøger:

Real Monsters, KUNSTEN – Museum of Modern Art Aalborg

Michael Kvium malerier og motiver, Lindhardt og Ringhof

Michael Kvium I Fools, ARoS


Jeg fik et stort indblik i flere af Kviums værker. Det fællestræk jeg lod mærke til, var de androgyne figurer. Jeg begyndte at lege med tanken om et værk med queer-teori. Queer handler om at nedbryde skellet mellem mand og kvinde. Ligesom de fleste i vores tid gerne vil prøve at undgå at se folk som hvide eller sorte, men i stedet bare se dem som mennesker, så vil queers gerne undgå at se folk som kvinder eller mænd, men i stedet bare som mennesker. På den måde vil ikke længere være en million uskrevne regler om, hvad man må eller ikke må, bare fordi man har det ene eller andet biologiske køn. Hvis man kan nedbryde de fleste af de regler, vil man også kunne udrydde diskrimination mod kvinder og mennesker, der skiller sig ud fra den heteroseksuelle norm.

Dette førte mig til denne skitse:

Babyer hængt på x- og y-kromosom. Michael Kvium bruger babyer i sin kunst. Her er flere af hans baby-malerier og kunst.

Eller denne idé:

”Kassebørn", hvor der skulle lægge små hjerner i rundt om kasserne, for at vise kulturens prægning på mennesket, hvor queer-teorien viser sig i babyerne, der er ikke præget af holdninger, kultur og religion endnu. Skitsen af ”Kassebørn” er en slags fortolkning af ”kulturkreds” af Michael Kvium”.

Babyerne skulle være blå for at gøre op med pige-farver og drengefarver, da farverne normalt kønsbestemmer babyerne. Idéen kom fra denne inspirationskilde.

Konklusion på uge 9:

Beslutningsprocessen af mit værk var en meget længere end min ugeplan regnede med, og jeg var stadig meget i tvivl om mit værk.

UGE 10

I denne uge sad mine tanker i hårknude. Jeg prøvede at lege videre med idéen om babyerne og kom så til at tænke på pige- og drengefarver. Hvorefter jeg fandt denne illustration som også passede godt til queer-teorien.

Men mavefornemmelse var ikke god, for det var ikke det, jeg i sidste ende ville udtrykke med mit værk. Jeg ville gerne holde fast i min balletdanser, så jeg valgte at skippe idéen om det androgyne og babyerne. Jeg lagde endnu engang hovedet i blød og valgte at begynde på min analyse af ´A Naked Eye on a Well Dressed Lie lll’, for at på den måde, at finde min egen idé til værket.

Konklusion på uge 10: Håbløst bagud, men med et optimist håb om at finde idéen efter analyse.


 
 
 

Comments


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon
bottom of page